زمان کنونی: ۱۴۰۳/۰۱/۰۹، ۰۶:۳۱ ب.ظ درود مهمان گرامی! (ورودثبت نامورود با فیسبوکورود با گوگل پلاس)

روش دهن دار کردن جوجه سهره صید شده

**
عضویت ویژه

دیپلم
تاریخ عضویت: ۱۳۹۳/۰۶/۰۶
اعتبار: 35
وضعیت : آفلاین
سپاس‌ها: 860
2485 سپاس گرفته‌شده در 1055 ارسال
ارسال: #1
روش دهن دار کردن جوجه سهره صید شده
سلام خدمت دوستان عشق باز
همونطور که قبلا عرض شده بود در اینجا میخوام راجع به روش دهن دار کردن جوجه سهره صید شده مطالبی رو تقدیم دوستان کنم .
قبل از شروع بحث لازمه که این تذکر داده بشه که بحث ما اینجا راجع به دهن دار کردن جوجه سهره صید شده به صورت پاک بازی هست . پس دوستان این رو مد نظر داشته باشن .

*** برای اینکه ما بتونیم جوجه سهره صید شده رو پاک پاک دهن دار کنیم و بالا بیاریم دو راه بیشتر وجود نداره :

1- راه اول اینکه ما باید یه استاد پاک پاک داشته باشیم و جوجه سهره را زیر دهن استاد زنده بالا بیاریم .
2- راه دوم وقتیه که ما استاد زنده نداریم و میخواییم جوجه سهره را با نوار یا سی دی بالا بیاریم .

در این ارسال نکاتی رو راجع به راه اول یاد آوری میکنیم :

* اوستای زنده ما اگر سهره باشه میبایست دوتا اردیبهشت و اگر سهره قناری باشه میبایست سه تا اردیبهشت رو پشت سر گذاشته باشه . (یعنی میبایست دهنش تثبیت شده باشه که یه وقت جوجه یا جوجه های ما دهن اوستا رو خراب نکنن)

* برای رسیدن به بهترین نتیجه مورد نظر و مطلوب بهتره که فقط یه استاد دهن دار پاک پاک در اختیار داشته باشیم و همینطور بهتره در منزل ما یا محل نگهداری ما هیچ پرنده دیگری نباشه .  (مهم)
ممکنه سوال پیش بیاد که چرا فقط باید از یک استاد استفاده کنیم ؟ نمیشه مثلا اگر ما دو یا سه تا اوستای پاک داریم جوجه ها رو زیر دهنشون بذاریم ؟
در جواب عرض میشود : میشه ولی اگر استاد یکی باشه جوجه یا جوجه های تحت تعلیم بهتر و کاملتر و بی غلط تر از آب در میان . چون اگر از دو یا سه تا اوستای پاک استفاده بشه وقتی سهره های اوستا میرن تو دهن صداهای مخدوشی از ترکیب صدا و آواز دو یا سه تا اوستای ما بوجود میاد و همین موجب میشه نتیجه مطلوب برای ما حاصل نشه و جوجه های تحت تعلیم ما ردی یا کم و کسری تو دهنشون باشه . ( این تازه برای وقتی هست که اوستاهای ما همه یک دهن و پاک پاک باشن . در غیر این صورت که باید قید پاک بالا آوردن جوجه ها رو زد ) 
البته در یک صورت میشه از دو یا چند اوستای پاک و یک دهن برای تعلیم جوجه ها استفاده کرد و اونم وقتیه که جای ما اونقد بزرگ باشه که تو هر اتاقی یه اوستا بذاریم و یه جوجه هم زیر دهنش .

* تعداد جوجه های تحت تعلیم به هیچ وجه بیشتر از چهارتا نباشه و هر چی تعداد جوجه ها کمتر باشه نتیجه بهتری بدست میاد . یعنی سه تا جوجه زیر دهن بذاریم بهتر ازاینه که چهارتا باشن و اگر دوتا جوجه زیر دهن بذاریم بهتر از اینه که سه تا باشن و در بهترین حالت اینه که یه جوجه خوب زیر دهن بذاریم . ( البته این برای وقتی هست که جوجه ها نزدیک به هم یا مثلا تو یه اتاق باشن و اگر جای ما اونقد بزرگ باشه که تو هر اتاق یه اوستا و یه جوجه بذاریم خیلی جای نگرانی نیست به شرطی که اوستا ها پاک پاک و یک دهن باشن ) .
نتیجه اینکه در بهترین حالت ما باید تو یه خونه یه اوستای پاک داشته باشیم و یه جوجه کال رو زیر دهنش بذاریم . ( تاکید روی بودن یه اوستا و یه شاگرد به این خاطره که وقتی اوستا چند تا شد صداهای اضافی و مخدوشی ایجاد میشه که برای پاک بالا آوردن جوجه یا جوجه ها مضر هست و وقتی شاگرد دو یا چند تا شد ریزه خونی یا کوتاه بلند خوندن جوجه ها موجب میشه از صداهای هم تقلید کرده و در نتیجه جوجه های ما با کم کسری و یا باشلختگی و ردی در دهن بالا بیان ) .

* جوجه تحت تعلیم باید تا دوسالگی یعنی تا زمان تثبیت دهن داخل فضای بسته باشه . ( یعنی اگر بخوایم جوجه رو بیرون تو تراس یا حیاط یا پشت بوم یا ایوان بذاریم تا اردیبهشت دوم نمیتونیم و نباید این کارو بکنیم . البته منظور این هست که به صورت دائم بیرون بذاریم . و الا گشت و یا بیرون گذاشتن به صورت موقت یعنی مثلا هفته ای یک یا نهایتا دو مرتبه اونم بخصوص تو بهار و با توجه به دمای منطقه و دمای محل نگهداری ما نه تنها بد نیست بلکه لازم و مفید هم هست ) 
ممکنه سوال پیش بیاد که چرا نمیشه جوجه سهره صید شده رو تو فضای باز زیر دهن اوستا بذاریم ؟
در جواب عرض میشود که چون جوجه سهره خوی وحشی گری داره وقتی تو فضای باز باشه خوی وحشی گری غالب میشه و گیرایی اون کم میشه و اگرم دهن بگیره تمام و کمال نمیگیره و حتما غلط دار خواهد شد . در حقیقت چاره ای نیست که پرنده تا اردیبهشت دوم بیرون نباشه ( منظور بیرون بودن به صورت دائم هست )  .  ولی بعد از اردیبهشت دوم که دهن پرنده تثبیت شده نه تنها بیرون گذاشتن مشکلی نداره بلکه بهتره و باید سهره رو از اواسط اردیبهشت همراه با اوستاش بیرون بذاریم چون سهره تو فضای باز زمین تا آسمون فرق داره با سهره تو فضای بسته .

* برای مثال فرض کنید یه اوستای کار درست و دهن پاک داریم که تو پاسیو میذاریمش که هم از نظر نور و هم از نظر دما فضای مناسبی هست و در فصل و وقت جوجه سهره یک یا دو عدد جوجه خوب تهیه کردیم حالا باید دقیقا چه کنیم ؟
عرض میشود در ابتدا بلافاصله پس از صید یا خرید جوجه ها اونا رو باید به محل مورد نظر منتقل کرده و جوجه یا جوجه ها رو باید جدا جدا تو قفس تکی کوچیک مخصوص رام کنی انداخت و تا ده روز اول یه پارچه توری نازک روی جوجه یا جوجه ها کشیده و جوجه ها رو با فاصله یک وجبی از هم روی زمین قرار داده و اوستا هم بالای سرشون و اگر اوستا تولک رفته و یا کم میخونه بهتره که نوار اوستا رو براشون (در سه وعده صبح و ظهر و عصر و هر وعده حد اقل دوساعت) بذاریم .
بعد از یک هفته یا نهایتا ده روز که جوجه ها در کنار هم و با فاصله اندکی زیر یه پارچه توری بودن میبایست جوجه ها تک تک پیچیده بشن تا کاملا رنگ بیارن و همینطور دهن رو تمام و کمال بگیرن و به هیچ وجه نباید جوجه ها رو جا بجا کرد یا اینکه مثلا آفتاب و آبتنی داد یا بیرون تو هوای آزاد برد که به طور کامل خوی وحشی از سرشون بیرون بره و دهن رو بگیرن و کاملا رنگ بندازن . ( البته بازم تاکید میکنم اگر یه دونه جوجه کال باشه یعنی توک سیاه نتیجه خیلی بهتری حاصل میشه ) .
در کل خیلی نباید نگران و در قید آفتاب یا آبتنی و یا جابجایی جوجه باشید و با دادن میوه و سبزیجات یا استفاده از ویتامین و قطره آیورمکتین همه اینا رو میشه جبران و کنترل کرد و چاره ای جز این نداریم . البته آب بازی برای پرنده بسیار مفید هست و از زمانی که پرنده کاملا رنگ آورد و صاف کرد و از زیر روکش بیرونش آوردیم  اگر خودش میرفت تو آب که باید براش وان بذارید هفته ای یک بار کافیه و اگر تو آب نمیرفت با اسپری افشانه گر از فاصله یک متری چندتا پیس به پرنده بزنید و اگر آفتاب از پشت شیشه باشه بذارید تا خودش رو خشک کنه به مدت خیلی کوتاه . (مهم)

* وقتی جوجه یا جوجه های ما کاملا رنگ آوردن که حدودا میشه مهر و آبان بازم جوجه یا جوجه های ما میبایست زیر دهن اوستا یه میخ باشن تا اواسط فروردین و از اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت بهتره جوجه و اوستاش رو گشت برد هفته ای دو مرتبه و هر مرتبه دو سه ساعت (پارک یا دامنه کوه و طبیعت) .

* بهتره هفته ای یکی دو بار جوجه یا جوجه های تحت تعلیم رو حد اقل نیم ساعت تا یک ساعت جوری قرار بدیم که کاملا اوستا رو ببینن البته با فاصله باشه حالا یا روبری اوستا میخ بشن یا کنار اوستا چرا که دیدن اوستا در یاد گیری دهن بسیار موثر و مفید و لازم هست .

* از اواسط خرداد که جوجه یا جوجه های ما یک ساله شدن بهتره روزی نیم ساعت زیر آفتاب باشن به مدت ده روز تا دوهفته و سپس روی میخشون تک میخ شده و بپیچونیم تا زودتر کاملا لخت بشن ولی اوستا رو بهتره جای خنک بذاریم تا مست بمونه و وقتی که جوجه یا جوجه های ما دارن میرن تولک و ساکت میشن اوستا هنوز بالای سرشون قرص و مست دهن بزنه تا کاملا دهنشون تثبیت بشه و ریزه کاریهای دهن رو بهتر و کاملتر یاد بگیرن . و وقتی که اوستا هم رفت تو لک و ساکت شد اونوقت برای اوستا و جوجه ها نوار اوستا رو بذارید . ( من از سهره با دوربین دیجیتال موبایلم با کیفیت HD فیلم میگیرم که صدا رو هم به صورت استریو ظبت میکنه و بعد فیلم رو میریزم تو لب تاپ و فرمتش رو  MP3  میکنم بهترین کیفیت ممکن حاصل میشه )

* بعد از اینکه جوجه یا جوجه های ما (در حالی که یک سالگی رو رد کردن) دو مرتبه تخت شدن بازم باید داخل خونه یا فضای بسته مثل پاسیو یا اتاق مخصوص نگهداری که از ابتدای جوجه گی اونجا بودن باشن و کما فی سابق تحت تعلیم و زیر دهن اوستا باشن و بیرون نباشن تا برج دو ( البته داخل خونه یا محل نگهداری بهتره هفته ای دو مرتبه به مدت یک ساعت و باتوجه به دمای محل نگهداری جابجا بشن ولی در سال اول بهتره جابجا نشن ) . 
از اوایل یا اواسط برج دو ( بستگی به محل شما داره ) که هوا سوز و سرمایی نداره ( و جوجه ما دو ساله شده ) بهتره اوستا و شاگردش رو برای همیشه بیرون ( مثلا تو بالکن یا ایوان منزل ) گذاشت تا به اوج مستی برسن و در فصل تابستان هم همون بیرون لک بخورن و برای اوایل پاییز تخت کنن و تمام  پاییز و زمستان هم بیرون باشن و از اواسط بهمن رو به مستی میرن و برای اردیبهشت به اوج مستی خواهند رسید . 
ممکنه سوال بشه چه لزومی داره سهره بیرون و تو فضای باز باشه ؟ و آیا سهره دهن دار اگر بیرون باشه خراب نمیشه ؟
در جواب عرض میشود اصل نگهداری سهره تو فضای باز هست و اگر ما گفتیم تا دوسال سهره بیرون نباشه برای این هست که پرنده تا دوسالگی دهنش تثبیت نمیشه و اگر قبل از دوسالگی بیرون باشه دهن پرنده خراب میشه ولی وقتی جوجه ما دوسالش رو پر کرد اونوقت دیگه لزومی نداره داخل خونه باشه و اگر دوتا سهره که یک دهن باشن تو فضای بیرون مثل بالکن بذاریم هیچ جای نگرانی برای دهن پرنده وجود نداره . فقط تابستونا که میرن تو لک هفته ای دو یا سه مرتبه و هر مرتبه به مدت یک ساعت بهتره دهن اوستا براشون پخش بشه .

برای دهن دار کردن بانوار که به مراتب دشوارتر هست در ارسالهای بعدی مطالبی عرض خواهد شد . ببخشید  که طولانی شد . امید وارم مفید بوده باشه .

البته من مطالب کلی و مهمتر رو عرض کردم و برای جزئیات میتونید ارسالهای قبلی بنده و اساتید سایت رو مطالعه بفرمایید .    
(آخرین ویرایش در این ارسال: ۱۳۹۶/۰۵/۰۷، ۱۲:۱۱ ب.ظ، توسط سی مرغ.)
۱۳۹۵/۰۲/۲۷، ۰۶:۳۳ ب.ظ
سوابق نقل قول
**
عضویت ویژه

تاریخ عضویت: ۱۳۹۰/۰۶/۲۸
اعتبار: 10
وضعیت : آفلاین
سپاس‌ها: 324
298 سپاس گرفته‌شده در 125 ارسال
ارسال: #2
RE: روش دهن دار کردن جوجه سهره صید شده
درود
ممنون جناب سیمرغ از اطلاعات مفیدی که میدین
اگر امکان داره در اموزش با  cd تعداد نتهای اوازی هم  که ما برای سهره میزاریم توضیح بدین
۱۳۹۵/۰۲/۲۹، ۱۲:۱۲ ب.ظ
سوابق نقل قول
سپاس شده توسط: gholizadeh ، سی مرغ
**
عضویت ویژه

دیپلم
تاریخ عضویت: ۱۳۹۳/۰۶/۰۶
اعتبار: 35
وضعیت : آفلاین
سپاس‌ها: 860
2485 سپاس گرفته‌شده در 1055 ارسال
ارسال: #3
RE: روش دهن دار کردن جوجه سهره صید شده
سلام
اگر منظور شما این هست که بهتره چه تعداد و یا چه مقدار دهن برای جوجه مرتب کنیم ؟
عرض میشود : والا سلیقه ای هست و قانون و قاعده خاصی نداره ولی اگر نظر و سلیقه بنده رو میخواید بهتره تو هر ردیفی از دهن ( سبک ) بیشتر از 14 تا گوشه نباشه و حداقل 4 جور و حداکثر 6 جور بیا وجود داشته باشه و حداقل 2 جور و حداکثر 4 جور پلیک وجود داشته باشه .

چند تا قاعده کلی رو هم باید مد نظر داشت :

1- هرچی دهن از نظر کمیت و مقدار سبک تر باشه ( یعنی مثلا 5تا گوشه و 2تا بیا و 2تا پلیک ) درصد و امکان یادگیری تمام و کمال دهنا بیشتر میشه و برعکس هرچی مقدار دهن بیشتر باشه ( یعنی مثلا 20تا گوشه و 8تا بیا و 6تا پلیک ) درصد یادگیری تمام وکمال و پاکیزه کمتر میشه .

2- هرچی ردیف دهن سنگین تر و سخت تر باشه ( یعنی مثلا دهنای کلاسیک { مقوم - لر بخون } سنگین تر هستن از دهنای بومی { کنگاور - جهرمی - سیوندی و .... } و یا اسپانیای درجه یک سنگین تر هست از اسپانیای درجه دو و سه و چهار ) امکان و درصد یاد گیری تمام و کمال و پاکیزه پایین خواهد آمد و بر عکس هر چی ردیف دهن سبک تر و آسونتر باشه ( یعنی مثلا گوشه ها از نتهای کمتری تشکیل شده باشه یا اینکه لحن و لهجه دهن ساده تر باشه و زنگ آواز کمتر باشه ) امکان و درصد یادگیری تمام و کمال و پاکیزه بیشتر خواهد بود .

3- هرچقد وضوح و کیفیت فایل صوتی و پخش اون بهتر و طبیعی تر باشه درصد یادگیری تمام و کمال و پاکیزه بیشتر خواهد بود و هرچقد کیفیت و وضوح آواز پایین تر باشه درصد یادگیری تمام و کمال و پاکیزه کمتر خواهد شد .

4- هرچی جوجه یا جوجه های ما کالتر باشن و همینطور تعداد جوجه ها کمتر باشه و همینطور منطقه جوجه ها از نظر هوش و استعداد یادگیری در آواز منطقه بهتری باشه و همینطور جای ما جای بهتر و مناسبتری برای آموزش باشه و همچنین تجربه ما دراین زمینه بالاتر باشه همه این موارد در این مسئله دخیل هستن .

نکته مهم : بهترین حالت برای اینکه بخوایم جوجه رو با نوار یا سی دی بالا بیاریم این هست که یدونه جوجه خوب و کال کال رو از یه منطقه خوب تهیه کنیم و زیر دهن بذاریم ولی اگر مثلا سه تا جوجه داشته باشیم و بخواییم هر سه رو با نوار بالا بیاریم اولا تو سال اول در اکثر مواقع شدنی نیست ( چون هم خوی وحشی گری هنوز از سرشون بیرون نرفته و هم اینکه جوجه تا زمانی که صدای هم نوع خوش رو میشنوه به صدای مرده سی دی توجهی نمی کنه ) و از تابستون بعد که سه تا جوجه های ما یک ساله شدن میتونیم این کار رو بر طبق روش دهن دار کردن سهره وحشی که در موردش بحث کردیم انجام بدیم و ثانیا احتمال پاک بودن جوجه ها پایین خواهد آمد و راه مطمئنی نیست مگر اینکه بخوایم شانسمون رو امتحان کنیم و توکل بر خدا پیش بریم . اما اگر بخوایم منطقی و علمی کار کنیم قاعدش همونه که عرض شد .

به امید خدا به زودی راجع به روش دوم یعنی بالا آوردن جوجه سهره صید شده با نوار یه ارسالی میذارم .  
(آخرین ویرایش در این ارسال: ۱۳۹۵/۰۷/۳۰، ۰۶:۰۸ ب.ظ، توسط سی مرغ.)
۱۳۹۵/۰۲/۳۰، ۱۲:۴۵ ق.ظ
سوابق نقل قول
سپاس شده توسط: ali reza_yar ، m.56 ، محمدمهدی ، gholizadeh ، amosaeed
**
عضویت ویژه

دیپلم
تاریخ عضویت: ۱۳۹۳/۰۶/۰۶
اعتبار: 35
وضعیت : آفلاین
سپاس‌ها: 860
2485 سپاس گرفته‌شده در 1055 ارسال
ارسال: #4
RE: روش دهن دار کردن جوجه سهره صید شده
سلام و عرض ادب
برای از بین رفتن ابهامات مطالب عرض شده در این تاپیک و همینطور جمع بندی مباحث قبلی لازمه سه نکته رو تذکر بدم .

نکته اول : ممکنه برای دوستان این سوال پیش بیاد که اگر ما یه اوستای کار درست و شش دانگ داشته باشیم و سه چهارتا جوجه خوب و کال کال از یه منطقه خوب تهیه کنیم و زیر دهن اوستامون بذاریم جوجه های ما تا چه حد دهن اوستا رو خواهند گرفت ؟
در جواب عرض میشود اگر جوجه ها رو تو فضای باز زیر دهن بذاریم تا بهار ( تا آخر اردیبهشت ) میبایست بین 60 تا 80 درصد دهن اوستا رو یادگرفته و اجرا کنن ( البته به شرطی که همه چیز در حالت ایده آل باشه و همه نکات رو رعایت کنیم ) و اگر جوجه های ما داخل خونه یا فضای بسته باشن تا آخر اردیبهشت میبایست جوجه های ما بین 70 تا 90 درصد دهن اوستا رو یادگرفته و اجرا کنن اما وقتی جوجه ها بیرون و تو فضای باز زیر دهن باشن احتمال غلط دار شدن جوجه ها خیلی بیشتر خواهد بود ( مثل یبای وحشی و قر و قژ ) . ( البته این احتمال و این امکان هم وجود داره که مثلا ما چندین سال که به این روشها جوجه بالا بیاریم بر حسب شانس یا اتفاق یه جوجه فوق العاده با هوش و استثنایی نصیب ما بشه که دهن اوستای ما رو تمام وکمال و بی غلط یاد بگیره و اجرا کنه ولی این دیگه یه استثنا محسوب میشه و کلیت نخواهد داشت )
اینو به این خاطر عرض کردم که دوستان متوجه باشن مطالبی رو که ما در اسالهای قبل عرض کردیم برای وقتی هست که ما بخوایم جوجه صد درصد دهن اوستا رو بدون کوچکترین غلط و یا صدای اضافی یاد بگیره و اجرا کنه .

نکته دوم : اینکه ممکنه این سوال پیش بیاد که اگر ما جوجه یا جوجه ها رو بیرون و تو فضای باز زیر دهن اوستای زنده بذاریم ولی جوجه ها رو کاملا بپیچونیم بازم غلط دار بالا میان ؟
عرض میشود اولا برای دهن بازی و دهن دار کردن جوجه سهره ( بخصوص جوجه صید شده ) در هر صورتی چه داخل خونه و چه تو فضای بیرون حتما و میبایست ما جوجه رو بپیچونیم ( تا پرنده ما بهتر و کامل تر دهن رو بگیره و همینطور شیطنت پرنده کمتره بشه و بیشتر و بهتر گوش کنه و حواس پرنده جم تر باشه برای یاد گیری ) . و ثانیا اینکه جوجه سهره باهوش تر از این حرفاست و اگر ما پرنده رو تو فضای باز بپیچونیم بازم پرنده متوجه میشه که بیرون و تو فضای باز هست و همین مسئله موجب میشه اون خوی وحشی گری پرنده غالب باشه و در نتیجه یادگیری پرنده کمتر میشه و احتمال رو کردن دهنای وحشی و ذاتیش تشدید پیدا میکنه .

نکته سوم : در اسال بالا ( شماره 3 ) من عرض کردم  << ولی اگر مثلا سه تا جوجه داشته باشیم و بخواییم هر سه رو با نوار بالا بیاریم اولا تو سال اول در اکثر مواقع شدنی نیست>> منظور از شدنی نیست در این جمله این بود که اگر بخواییم پاک پاک جوجه ها رو بالا بیاریم در سال اول شدنی نیست چون دوعامل موجب میشه این مسلئه محقق نشه . یکی خوی وحشی گری جوجه های صید شده و دوم اینکه پرنده تا زمانی که صدای هم نوع خودش رو میشنوه به نوار خیلی توجهی نداره .
حال شاید این سوال پیش بیاد که اگر ما سه تا جوجه صید شده و کال کال از یه منطقه خوب تهیه کنیم و بخوایم هر سه رو با هم زیر دهن نوار بذاریم و بالا بیاریم برای بهار اول تا چند درصد دهن و آواز مد نظر ما رو یاد گرفته و اجرا خواهند کرد ؟
در جواب عرض میشود بستگی به عوامل زیادی داره ازجمله میزان کال بودن جوجه ها - منطقه و هوش جوجه ها - جا و سبک ما برای پرورش جوجه ها - نوار و کیفیت پخش ما - و از همه مهمتر نوع آواز ما و میزان سخت و آسون بودن اون که برای جوجه ها در نظر گرفتیم . ولی اگر بر فرض همه چیز در حالت ایده آل باشه و دهن مورد نظر ما دهن مقوم ( درجه یک ) باشه و تو خونه ما هیچ پرنده ای غیر از این سه تا جوجه نباشه میبایست برای اردیبهشت اول سه تا جوجه ما تقریبا 50 درصد آواز رو یاد گرفته و اجراکنن . و اگر کار آموزش رو ادامه بدیم ( یعنی تابستون دوم که سه تا جوجه ما یک ساله شدن دومرتبه بپیچونیم و همون آواز رو براشون مرتب پخش کنیم ) برای اردیبهشت دوم سه تا جوجه ما بالای 60 درصد دهن رو اجرا خواهند کرد و اگر بازم همین سبک آموزش رو ادامه بدیم ( تابستون سوم بازم بپیچونیم و زیر دن بذاریم ) برای بهار سوم سه تا جوجه ما بالای 70 درصد دهن رو باید اجرا کنن ولی بعد از اون چون سن پرنده کمی زیاد میشه و دهنش کاملا تثبیت میشه یادگیری پرنده خیلی کم میشه و پیشرفت چندانی در روند آموزش حاصل نخواهد شد . 
اما اگر یدونه جوجه کال کال از یه منطقه خوب تهیه کنیم و زیر دهن مقوم ( درجه یک ) بذاریم و تو خونه ما هیچ پرنده ای هم نباشه و همه چیز ایده آل باشه جوجه ما برای بهار اول بالای 90 درصد دهن رو اجرا میکنه و اگر روند آموزش رو ادامه بدیم ( یعنی تابستون دومرتبه بپیچیم و دهن براش بذاریم ) برای بهار دوم پرنده ما صد درصد دهن رو پاک پاک اجرا میکنه ان شاالله .

با توجه به مطالبی که عرض شد معلوم میشه که چرا ما تاکید روی یدونه شاگرد داریم بخصوص وقتی اوستای ما نوار باشه . (مهم) 

در ارسال بعدی راجع به روش دوم یعنی بالا آوردن جوجه سهره صید شده با نوار مطالبی عرض خواهد شد . ان شاالله
ببخشید که مطالب طولانی مشه دوست دارم چیزی از قلم نیفته و همه مطالب رو خدمت دوستان عرض کنم ولی همه مطالب یه جا به ذهنم نمیاد و چاره ای نیست که در ارسالهای بعدی تکمیل بشه . خیلی خوشحال میشم اگر دوستان و اساتید در بحث شرکت کنن و ما هم بتونیم از دانش دوستان بهره مند بشیم . 
۱۳۹۵/۰۲/۳۱، ۱۱:۱۶ ب.ظ
سوابق نقل قول
**
عضویت ویژه

دیپلم
تاریخ عضویت: ۱۳۹۳/۰۶/۰۶
اعتبار: 35
وضعیت : آفلاین
سپاس‌ها: 860
2485 سپاس گرفته‌شده در 1055 ارسال
ارسال: #5
RE: روش دهن دار کردن جوجه سهره صید شده
سلام
قبل از شروع بحث یه نکته رو خدمت دوستان عرض کنم که در ارسال بالا بنده مثال دهن مقوم ( اونم درجه یکش که تو کل ایران به تعداد انگشتهای دست بازی میشه ) رو زدم که جزو سخت ترین دهناست و مسلما اگر ما یه دهن متوسط یا آسونی رو برای آموزش در نظر داشته باشیم قطعا درصدهایی که برای یادگیری عرض شد افزایش بیشتری خواهند داشت البته با رعایت همه نکات عرض شده  .

با توجه به مباحث قبلی تا حدودی روشن خواهد بود که برای بالا آوردن جوجه سهره با نوار به چه صورت باید عمل کرد ولی من بازم یه سری از نکات مهم رو تا جایی که ذهنم یاری کنه خدمت دوستان عرض میکنم .

2- راه دوم وقتیه که ما استاد زنده نداریم و میخواییم جوجه سهره را با نوار یا سی دی بالا بیاریم .

*در این روش ابتدا میبایست یه دهن یا یه سبک آوازی رو در اختیار داشته باشیم حالا هر چی میخواد باشه ( کلاسیک - بومی - خارجی ) . و این آواز میبایست ثابت باشه تا زمانی که آواز مد نظر ما کاملا احیا بشه  و نباید هر سال کم و زیادش کنیم .

* در مورد نحوه درست کردن نوار یا فایل صوتی قبلا بحث شده . ارسال شماره 18 از قسمت زیر رو مطالعه بفرمایید .
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.


* آواز مد نظر ما بهتره همیشه از یک فاصله و درون فضای بسته و با یک ولوم و اکولایزر ثابت پخش بشه .

* جوجه یا جوجه های ما میبایست تا دوسال همونطور که قبلا گفته شد داخل خونه یا فضای بسته باشن تا دهنشون تثبیت بشه .

* در روش قبلی یعنی بالا آوردن با استاد زنده ما تاکید روی این داشتیم که هم اوستا یکی باشه و هم شاگرد . در این روش تاکید ما موکد خواهد بود بخصوص اگر آوازی که ما برای تعلیم در نظر داریم یه آواز سخت و یا یه آوازی باشه که لحن زیبا و زنگداری داره . پس ما میبایست یدونه جوجه خوب و کال کال از یه منطقه خوب برای تعلیم تهیه کنیم . ( البته این برای وقتی هست که آواز ما یه آواز کلاسیک و یا سختی باشه و ما بخوایم برای بهار اول پرنده اکثر دهن رو برای ما پاک اجرا کنه و الا اگر ما از یه آواز آسون یا یه آواز متوسطی استفاده کنیم میشه و میتونیم دو یا حتی سه تا جوجه رو همزمان زیر دهن بذاریم ولی برای بهار اول خیلی نمیشه روش حساب کرد و باید روند آموزش رو ادامه داد تا بهار دوم اما پاک و بی غلط بودن جوجه ها تضمینی نداره )

* وقتی که یدونه جوجه خوب تهیه کردیم میبایست جوجه رو فورا به محل مورد نظر منتقل کرده و داخل یه قفس تکی کوچک مخصوص رام کنی بذاریم یه جای ساکت و آروم که خیلی پر نور نباشه و روش یه توری نازک بکشیم تا ده روز که کاملا به محیط قفس عادت کنه و دون و آب رو پیدا کنه و از همون ساعتی که پرنده وارد منزل ما شد آواز مد نظر براش پخش بشه و بهتره یه فایل مجزا درست کنیم که فقط پلیک و بیا باشه و تو این ده روز بیشتر براش پلیک و بیا پخش کنیم . البته کل آواز رو هم براش بخش کنیم ولی مثلا در طول روز که سه وعده سه ساعته صبح و ظهر و عصر دهن رو پخش میکنیم صبح و غروب فقط براش پلیک پخش بشه و ظهرا هم کل دهن . و بعد از این ده روز میبایست پرنده رو بپیچونیم تا کاملا رنگ بندازه و همینطور تحت آموزش باشه و بهتره پرنده ما یه میخ یا یه جا باشه و تا بهار یعنی زمانی که درختا شکوفه کردن تحت تعلیم باشه . از اول اردیبهشت بهتره پرنده مرتب گشت بخوره تا نیمه خرداد ( هفته ای دو مرتبه ) ولی باید پرنده رو تکی گشت برد یا جایی گشت برد که حتی الامکان سهره یا صدای سهره اونجا نباشه ( مثلا پارکی یا اطراف شهر تو مزارع یا دامنه کوه ولی به هیچ وجه بازار پرنده فروشا یا محله هایی که سهره زیاد دارن نباید برد . البته پرنده مست گیرایش کم میشه ولی احتیاط شرط عقله )
تا اواسط خرداد یا نهایتا بیست خرداد پرنده باید امتحانش رو پس بده که چه میزان از دهن رو یادگرفته ؟ - پاک میزنه یا غلط دار ؟ - پرخون و حنجره داره یا کم خون و حنجره ضعیف ؟   اگر پرنده ملاکها و معیارهای مارو نداشته باشه میره جزو ردیا و بهتره بیشتر از این روش زحمت نکشیم اما اگر معیارهای ما رو داشته باشه به مدت ده روز تا دو هفته روزی نیم ساعت زیر آفتاب باشه که آماده برای لک خوردن بشه و سپس باید روی میخش توی خونه دومرتبه بپیچونیم و براش دهن بذاریم تا هم بهتر و سریعتر فرایند لک رو پشت سر بذاره و هم کم و کسریهای دهن رو پر کنه و همینطور ریزه کاریهای دهن رو یاد بگیره و دهن پرنده پخته و کامل بشه به امید خدا .
شاید سوال مطرح بشه که پرنده ای که میره جزو ردیا چه خصوصیاتی داره ؟
عرض میشود سوال خیلی خوب و مهمیه و تو جواب این سوال نکاتی مهمی مشخص میشه . باید توجه داشت که سهره ای که خیلی کم آواز میخونه بهتر ردش کرد و همینطور پرنده ای که خیلی حنجرش ضعیفه بازم ارزش وقت گذاشتن رو نداره بخصوص برای دهن بازی . اما نکته اینجاست که پر خونترین سهره داخل خونه نسبتا کم خون میشه و حنجره دارترین سهره داخل خونه معمولا با نهایت زورش نمیخونه و همینطور حنجره سهره سال اول هر چقد قوی باشه برای سال دوم تقریبا دوبرابر سال اول خواهد بود . پس نتیجه اینکه تشخیص این مطلب با گفتن و شنیدن و مطالعه حاصل نمیشه و تجربه چندین ساله رو میخواد . اما به طور کل اگر سهره ای تو سال اول نسبتا شما رو راضی میکنه مطمئن باشید که تو سال دوم و سوم به مراتب بهتر و بیشتر شما رو راضی خواهد کرد ان شاالله . اما راجع به میزان و درصد یادگیری جوجه در سال اول و میزان پاکی پرنده عرض میشود این به مراتب از قبلی سخت تره چون بارها دیده شده حتی در بین افراد خبره و ماهر که به خاطر 10 یا 20 درصد کسری و یا یک یا دو یا سه تا غلط چه پرنده های خوبی که خیلی براش زحمت کشیدن از دست میدن اما غافل از اینکه اگر پرنده دومرتبه تو تابستون دوم پیچیده بشه و تحت تعلیم قرار بگیره هم کسریهاشو پر میکنه و هم احتمال پاک کردن غلطها وجود داره بخصوص اگر پرنده ما یدونه باشه و تو خونه ما هیچ پرنده دیگری هم نباشه . (مهم)

* در طول مدت آموزش بهتره علاوه بر سه وعده ( صبح و ظهر و عصر و هر وعده بین دو تا سه ساعت ) پخش آواز برای پرنده حتما یک وعده در شب و بعد از خواب دوساعتی پرنده در ابتدای شب آواز به مدت یک ساعت پخش بشه بخصوص در زمانی که پرنده رو پیچوندیم و تو لک هست و این بسیار حائز اهمت هست برای آموزش . البته بعضی تا صبح برای پرنده آواز رو پخش میکنن ولی من صلاح نمیدونم چون موجب کلافگی پرنده میشه و پرنده ای که خواب خوبی نداشته باشه و ذهنش خسته باشه قطعا خوب بالا نمیاد .

*جوجه بین 20 تا 35 روزه کال محسوب میشه و مسلما جوجه بیست روزه خیلی بهتره از این جهت که مخش پاک تره و گیرایش بیشتر ولی برای اینکه یه جوجه قوی و سالم و سرحال داشته باشیم و بتونیم یه جوجه خوب تهیه کنیم جوجه 30 حتی 35 روزه هم باشه مشکلی نداره بخصوص وقتی ما یدونه جوجه برای تعلیم انتخاب کنیم و تو خونه ما هیچ پرنده دیگری هم نباشه ولی منطقه مد نظر ما بسیار مهم هست برای دهن بازی و اگر بخوایم یه آواز بومی برای سهره پخش کنیم و جوجه سهره ما هم از همون منطقه باشه نتیجه خیلی خیلی بهتری حاصل میشه مثلا اگر ما آواز بومیه جهرمی رو برای جوجه منطقه جهرم بذاریم نتیجه حاصله بهتر از این هست که آواز جهرمی رو برای جوجه همدانی پخش کنیم . و علائم کال بودن جوجه سیاه بودن توک و سفید بودن سبیل و گوشتی و تازه بودن ته چاکه نوک و همینطور اینکه جوجه کال هنوز بلد نیست و نمیتونه پلیک بزنه البته بعضی از مناطق در کوهستان چون رو به آفتاب هستن جوجه هاش زودتر سبیل میزنن و سیاهی توک جوجه زوتر از بین میره و برعکس در مناطقی از کوهستان که پشت به آفتاب هستن جوجه ها دیرتر سبیل میزنن و تا مدت بیشتری توک پرنده سیاه میمونه .

* همونطور که در ارسال اول گفته شد از اردیبهشت دوم میتونیم پرنده رو برای همیشه بیرون بذاریم . (البته الزامی نیست و بسته به شرایط آب و هوایی منطقه ما و جا و امکانات ما داره و یه پرنده دهن دار که پاک میزنه بیرون بودنش کمی ریسکه ولی دوتا باشن هیچ مشکلی نداره ولی در هر صورت سهره بازی تو فضای باز با سهره بازی تو فضای بسته زمین تا آسمون فرقشه و اصل سهره بازی برای بیرون و فضای باز هست . حالا هر کی با توجه به شرائطش خوش بهتر میتونه تخشیص بده که پرنده رو بیرون بذاره بهتره یا داخل)

* نکته آخر اینکه وقتی ما تونستیم با نوار یه اوستا درست کنیم و اوستای ما دوساله شد در قدم بعدی میتونیم یک یا دو عدد ( بسته به میزان سخت و آسون بودن آواز اوستای ما ) جوجه سهره یا سهره قناری کال زیر دهن اوستای زنده بذاریم و این بار روش دهن دار کردن با استاد زنده رو تجربه کنیم که هم راحت تره و هم لذت بخش تر .  

عمده مطالب همینا بود که عرض شد حالا اگر نکته مهمی به ذهنم برسه و یا سوالی باشه در ارسالهای بعدی عرض خواهد شد و در خدمت دوستان هستم . ببخشید که مباحث طولانی شد و اینکه مطالب تکراری در مباحث زیاد بود دوست دارم واضح و شفاف مطالب رو خدمت دوستان عرض کنم که همه فهم باشه و ابهامات مطلب حتی الامکان روشن بشه . من خدا وکیل همه اونچه در مورد روش دهن دار کردن سهره وحشی و جوجه صید شده میدونستم که حالا مقداریش تجربه شده و مقداریش از استاد فن بیان شده با دوستان به اشتراک گذاشتم امید وارم اساتید عزیز هم اونچه رو میدونن با ما به اشتراک بذارن . البته خیلی از مطالب بصورت پرانکده در سایت هست ولی هدف من این بود که مطلب منسجم و یکپارچه در یک تاپیک خدمت دوستان تقدیم بشه .

اگر بخوام تمام بحث رو تو یه جمله خلاصه کنم : یدونه جوجه خوب و کال از یه منطقه خوب در حالی که تو خونه ما هیچ پرنده ای نباشه و تا دوسال تحت تعلیم باشه میشه سخت ترین و سنگین ترین آواز رو احیا و پاک پاک بازی کرد . مطمئن باشید .
فقط دوتا چیز میخواد 1- صبر و حوصله 2- عشق .  و به قول شاعر باید گفت :   گر مرد رهی رهت نمودم .  

با آرزوی سالامتی و موفقیت و سعادت برای همه رفقای عشقباز 
(آخرین ویرایش در این ارسال: ۱۳۹۶/۰۵/۰۸، ۰۴:۳۶ ب.ظ، توسط سی مرغ.)
۱۳۹۵/۰۳/۰۶، ۰۵:۴۲ ب.ظ
سوابق نقل قول
سپاس شده توسط: ali reza_yar ، gholizadeh ، amosaeed
**
عضویت ویژه

دیپلم
تاریخ عضویت: ۱۳۹۳/۰۶/۰۶
اعتبار: 35
وضعیت : آفلاین
سپاس‌ها: 860
2485 سپاس گرفته‌شده در 1055 ارسال
ارسال: #6
RE: روش دهن دار کردن جوجه سهره صید شده
سلام
یه نکته مبهمی در ارسال بالا وجود داره که من فراموش کردم توضیح بدم .
اینکه گفته شد جوجه کال پلیک نمیزنه . شاید سوال بشه که مقصود چی هست ؟
عرض میشود جوجه بعد از اینکه پر در میاره یعنی حدودا 16 -17 روزه میشه کم کم شروع به ( جی پک جی پک ) زدن میکنه تا 25 روزگی و تقریبا از 25 روزگی به بعد ( پک پک ) میکنه تا 30 یا نهایتا 35 روزگی و از 35 روزگی به بعد ( پلیک پلیک ) میزنه
اینکه گفته شد جوجه کال پلیک نمیزنه منظور این بود که جوجه کال یا باید جی پک جی پک بزنه یا پک پک نه اینکه مطلقا صداش در نیاد .
(آخرین ویرایش در این ارسال: ۱۳۹۶/۰۵/۰۸، ۰۴:۴۹ ب.ظ، توسط سی مرغ.)
۱۳۹۵/۰۳/۰۸، ۱۲:۲۸ ب.ظ
سوابق نقل قول
سپاس شده توسط: gholizadeh
**
عضویت ویژه

m.s
تاریخ عضویت: ۱۳۹۲/۰۸/۰۳
اعتبار: 7
وضعیت : آفلاین
سپاس‌ها: 1506
287 سپاس گرفته‌شده در 136 ارسال
ارسال: #7
RE: روش دهن دار کردن جوجه سهره صید شده
سلام جناب اقا مهدی می خواستم نظرتونو درباره این صدا که جناب اقای هیوا زحمت کشیدن و ویرایش کردن و  دهن سیوندی است که به سهره کرمونی باید اموزش بدیم رو بدونم  (دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
)
در مورد ریتم - پلیک هاش کمه یا خوبه - سرعت اجزا دهن زیاد یا خوبه - در کل نظرتون در مورد این دهن که تنها دهن خوبه  سایته که برا آموزش جوجه کرمونی است چیه  و چه چیزی رو توش تغییر بدیم بهتر میشه برا آموزش ؟(یا شایدم خوب باشه) البته من کرمونی دارم و می دونم که شما سر سیاه زیر دهن موقوم می کنید ولی می دونم گوشتون آشناست به نحوه اجرا دهن و گوشه ها و پلیکها 
ممنون میشم راهنماییی کنید 
(آخرین ویرایش در این ارسال: ۱۳۹۵/۰۳/۰۸، ۰۶:۱۴ ب.ظ، توسط gholizadeh.)
۱۳۹۵/۰۳/۰۸، ۰۶:۰۰ ب.ظ
سوابق نقل قول
سپاس شده توسط: سی مرغ ، ali reza_yar
**
عضویت ویژه

دیپلم
تاریخ عضویت: ۱۳۹۳/۰۶/۰۶
اعتبار: 35
وضعیت : آفلاین
سپاس‌ها: 860
2485 سپاس گرفته‌شده در 1055 ارسال
ارسال: #8
RE: روش دهن دار کردن جوجه سهره صید شده
سلام جناب قلی زاده
والا من در مورد دهنای کرمونی و شیرازی چیز زیادی بلد نیستم و بهتره از جناب بخشی عزیز و یا جناب علیرضای عزیز کمک بگیرید .
ولی اگر نظر شخصی منو میخواید عرض میشود این قطعه که جناب هیوا ویرایش کردن تو نوع و سبک خودش خیلی خوبه ولی دهن کامل نیست و کسری داره . ولی ریتم دهن خوبه . پلیکاش برای این تایم از دهن بد نیست ولی اگر بین دهن یه مرتبه دیگه پلیک داشته باشه بهتره . سرعت اجرا خوبه . بیا ها و سر دهنا خیلی خوبه . چیو های خوبی اجرا میکنه . در کل مقدار آواز نسبتا کمه و اگر نظر شخصیه منو میخواید این دهن رو با دهن زیر که خودتون قبلا رو سایت گذاشتین ترکیب و گل چین کنید میشه یه دهن جالب و کاملی درست کرد .
منظورم این دهن هست : دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.


از این دهن بیا هاش اضافه نشه . ولی پلیکاش عالیه و حتما اضافه بشه از ثانیه 19 به بعد میزنه . ولی یه  دودودودو  در دقیقه 3:40 میزنه و همینطور در ثانیه های پایانی آواز که ردیه و باید حذف بشه . بقیش موردی نداره فقط با دقت گوش کنید و اونجاهایی که یه دهنو کامل اجرا میکنه ببرید و سه یا چهار بار تکرار بذارید . و بین هر گوشه یا بین هر دو گوشه  ( پس از تکرار سه یا چهار باری ) دو مرتبه پلیک بذارید ( مثلا تو دهن بالا از ثانیه 18 تا 31 ببرید میشه دوتا پلیک البته فاصله بین دوتا پلیک اینجا کمی زیاده ولی اگر ببریمش دیس دیس { یعنی سره کشی زنگی } هایی که میزنه حذف میشه که بهتره حذف نشه و خیلی خوبه که پرنده اینا رو بزنه )
بیا ها و پلیک  آوازی که جناب هیوا ویرایش کردن رو دو مرتبه یکبار در ابتدای آواز و بار دوم در وسط آواز کامل قرار دهید و کل آواز بیشتر از 15 یا نهایتا 20 دقیقه نباشد .
البته همش سلیقه ای هست و این مطالب که عرض شد سلیقه بنده هست حالا شما ممکنه خیلی خوش سلیقه تر از بنده باشید و هر جور که صلاح میدونید عمل کنید .
 
ولی در کل هر دو دهن لهجه قفسی ندارن و بیابونی و وحشی محسوب میشن ( از نظر لهجه ) . و اگر نظر شخصیه منو میخواید هیچ دهنی با لهجه بیابونی و وحشی ارزش وقت گذاشتن رو نداره .
شاید سوال پیش بیاد که پس چاره چیه و برای لهجه دار کردن دهن ( لهجه قفسی ) باید چه کنیم ؟
عرض میشود باید یه سهره قناری 20 روزه بذارید زیر دهن و روش کار کنید تا دو سه ساله بشه و زنگ بندازه اونوقت یکی دوتا جوجه کال زیر دهنش بذارید تا همین دهنو با لهجه قفسی اجرا کنن . و ای بسا جوجه ها شیرین کاریهایی از خودشون تو اجرا نشون بدن که آواز رو به مراتب زیبا تر و شیرین تر میکنه .
موفق باشید  
(آخرین ویرایش در این ارسال: ۱۳۹۶/۰۵/۰۹، ۱۱:۳۶ ب.ظ، توسط سی مرغ.)
۱۳۹۵/۰۳/۰۸، ۱۱:۰۹ ب.ظ
سوابق نقل قول
سپاس شده توسط: ali reza_yar ، mohsenb150 ، محمدمهدی ، gholizadeh
**
عضویت ویژه

تاریخ عضویت: ۱۳۹۰/۰۶/۲۸
اعتبار: 10
وضعیت : آفلاین
سپاس‌ها: 324
298 سپاس گرفته‌شده در 125 ارسال
ارسال: #9
RE: روش دهن دار کردن جوجه سهره صید شده
درود
ممنون جناب سیمرغ  بابت توضیحات مفیدتون و از این همه حساسیتی که روی دهن سهره به خرج میدین

این لینک اصلی دهن سهره هست اگر امکانش هست این دهن رو الکترونیکی لهجه دار کنید تا با اصلش مقایسه کنیم

دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
۱۳۹۵/۰۳/۰۹، ۰۵:۱۷ ق.ظ
سوابق نقل قول
سپاس شده توسط: gholizadeh
*
کاربر انجمن

دانشجو
تاریخ عضویت: ۱۳۹۱/۱۲/۲۸
اعتبار: 0
وضعیت : آفلاین
سپاس‌ها: 67
25 سپاس گرفته‌شده در 16 ارسال
ارسال: #10
RE: روش دهن دار کردن جوجه سهره صید شده
(۱۳۹۵/۰۳/۰۸، ۱۱:۰۹ ب.ظ)سی مرغ نوشته است: دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
اما جای نگرانی نیست من این دوتا دهنو الکترونیکی براتون لهجه دار میکنم که تا حدود زیادی این ضعف رو جبران میکنه و لینکش رو برای شما و دوستان هرکی که خواست تو خصوصی ارسال میکنم ( تا چند روز دیگه ) . که خیلی شیرن تر و زیباتر میشه . و اگر خواستید رو این دوتا دهن کار کنید رو نسخه ای که براتون ارسال میکنم کار کنید خیلی بهتره .  موفق باشید  

سلام دوست عزیز
لطفا اگه میشه برای منم ارسال کنید 
ممنون
۱۳۹۵/۰۳/۱۰، ۰۹:۵۷ ق.ظ
سوابق نقل قول
سپاس شده توسط: حمیدرضا رضایی




کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان